Plastens Hus

Nordens enda plastmuséum. Vi berättar om plastens utveckling

epok3 1

Epok 3

Folkhemmet inreds med plast och laminat

Efter andra världskriget handlar plasttillverkningen fortfarande om pressning av härdplast, men nu kommer de nya termoplasterna. I början av 1950-talet startar Perstorp att formspruta modernt formgivna, färgglada hushållsartiklar. För den industriella marknaden tillverkas brödlådor, köttbackar med flera plastprodukter.

epok3 2b

 

Den stora succén på 1950-talet blir dock det dekorativa laminatet. Tack vare den nya melaminplasten kan laminat tillverkas i alla färger och mönster.

En platta som revolutionerar

Nu föds Perstorp-Plattan och Sverige bygger folkhemmet. 100 000-tals lägenheter uppförs med kök och badrum ofta inredda med det moderna och praktiska laminatet från Perstorps fabriker. Företaget startar också tillverkning av laminat i det fjärran Brasilien 1955, den första satsningen utomlands.

 

epok3 4

 

epok3 4b

Perstorps samhälle expanderar

Framgångarna innebär att Perstorps omsättning ökar året efter Perstorp-Plattans introduktion med 50 procent! Samtidigt leder framgångarna till kapacitetsbrist och ett stort behov av ny arbetskraft. Nya medarbetare anställs i en strid ström och i det lilla samhället Perstorp byggs under de följande 20 åren inte mindre än 1 800 lägenheter.

 

Till nästa epok »
ytmtrl Ytmaterial i olika mönster och tjocklek.

 


fppp Färg- och mönsterprover.
Tack vare den nya melaminplasten kan laminat tillverkas i olika färger och mönster.

 


tarningar Plasten utvecklas till ett material med nya formegenskaper och användningsområden.
Varumärke. Varumärke för bland annat Perstorp-Plattan.